Craniosacraal therapie

Wat is cranio? 

In cranio is de natuurlijke beweging van de schedel (cranium) met het brein, de wervelkolom met daarin het ruggemerg tot aan het heiligbeen/stuitje (sacrum) de leidraad in de behandeling.


Cranio is een therapie waarbij met een lichte aanraking van de handen op het lijf de spanning van het bindweefsel in het hele lijf kan worden onderzocht en behandeld zodat het bindweefsel bij stijfheid of spanning weer kan ontspannen en op een oorspronkelijke manier kan bewegen.

Plekken in het lijf die gespannen, stijf of  niet goed waar te nemen zijn, zorgen voor blokkades in het bindweefsel. Die blokkades kunnen bijv. zijn ontstaan door een litteken na een val of een operatie. Een blokkade kan ook ontstaan als het bindweefsel op een bepaalde plek wordt vastgezet tijdens een heftige gebeurtenis en daarna niet goed meer wordt losgelaten.

Kijk voor meer informatie over cranio en gecertificeerde therapeuten bij het RCN 

Cranio, laat je raken!

In dit filmpje vertellen 5 vrouwen over hun leven voor en na cranio.
Laat je raken door Cranio

Zelfgenezend vermogen

Elk lichaam heeft een zelfgenezend vermogen, wat heel goed zichtbaar is bij bijvoorbeeld een wondje.
Normaal gesproken zorgt het lichaam er zelf voor dat dit wondje weer heelt, maar door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte, een operatie, stress of verkeerde voeding kan het zelfgenezend vermogen van het lichaam verzwakt zijn.
Extra hulp kan nodig zijn om van de klachten af te komen.
Een craniotherapeut biedt deze extra hulp; het zelfgenezend proces in het lichaam wordt gestimuleerd en beperkingen in het weefsel kunnen zich herstellen.
 
Het lichaam is een eenheid
Cranio is ontstaan uit de osteopathie en gaat er van uit dat het lichaam een eenheid is. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel.
Dit bindweefsel (de fascie) kun je zien als een soort laken waar de schedel, het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten, de bloedvaten en de zenuwen in gevouwen zitten.
Beperkingen in het bindweefsel kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam. Dit betekent dat bij bijvoorbeeld nekklachten de oorzaak van het probleem in de nek kan zitten, maar ook net zo goed ergens anders in het lichaam. 
Het bindweefsel geeft stevigheid en bescherming, maar zorgt ook voor beweeglijkheid. Is er een beperking in het bindweefsel dan heeft dat invloed op ons bewegen.
Om te kunnen leven moeten we ons vrij kunnen bewegen.
Bewegen = leven.

Hoofd uit, lijf aan, 
meer in contact met jezelf

Cranio is bijvoorbeeld geschikt voor mensen :
- met hoofdpijn, migraine, oorsuizingen, kaakklachten, evenwichtsklachten, tinnitus
- plekken in het lijf met pijn, spanning, stijfheid, "doofheid"  
- aanhoudende klachten na een ongeval of bij overbelasting
   rusteloosheid, concentratieproblemen, lusteloosheid, slapeloosheid 
- die te veel voelen en waarnemen, te weinig voelen en waarnemen 
- Ondersteuning bij een verlies, verandering, rouwproces.

Frequentie en duur van behandeltraject

Cranio heeft in de benadering en ondersteuning een meer fysieke/structurele component en een meer emotionele component.
Bij hele structurele klachten is de behandelfrequentie in het algemeen wat hoger  -1x p week/2 weken- en is het totale traject gemiddeld tussen 4-7 sessies.
Bij assistentie waar de nadruk ligt op meer contact met het lijf, beter leren voelen, ingesleten gedrag veranderen, is de frequentie vaak wat lager -1x per 2-6 weken- en maken mensen vaak tussen 10-16 afspraken per jaar.
Sommige mensen kiezen ervoor om elk trimester/kwartaal een "check-up" te doen. 
Even de tijd nemen om te luisteren naar je lijf.

Contact opnemen

Netherlands

Ik heb het Privacybeleid gelezen en begrepen.