Ervaringen clienten

Vrij worden 

Juni 2019, vrouw 64 jaar

Een beschrijving van wat iemand in een behandeling met cranio heeft ervaren.

Op de bank 

Haar hand op de plek waar ‘trek’ zit, 

Onder mijn navel 

Ogen dicht….. 

Created with Sketch.

...
Ik zie mijn ouders in een dichte cirkel 
Dan lijkt de kleur oranje te verschijnen 
Aan de linkerkant,
Er komt iets vrij;
Een kinderlijke raket! 
Achter het raampje zie ik een blij bol kindje 
Aan de knuppel. 
Afgeschoten naar de vrijheid! Ontsnapt! Eindelijk! 
Ik ruik de geur van het mogen bestaan 
Waar eigen wil baan breekt en bloei is toegestaan! 
Vrijheid smaakt lichtblauw. Als een slurpijsje. 
Fladder kind! En geniet! Vlieg op de deining van de zomerwinden. 
Bezoek  je bloemenvrienden. Hop en hop! 
Knuffel en klapzoen! Verbind je met het leven! 
Toon hoe leuk je bent!  Grap je voorraad grollen erop los! 
Want nooit hoef je meer terug! Leef!! 
 
(Ik zag hoe het was: zwart  stuk  steen van binnen 
Ze hielden me vast. Gevangen in hun commando’s. 
In hun leugens en gevit. 
Hun kinderen misbruikend voor hun lui gemak 
Kwetsend binnen hun burcht 
Agressieve afrekening om je bestaan. 
Bezit.) 


Door de aanraking van de ander, voel ik ook mijzelf

April 2019, vrouw 54 jaar

Ik realiseer mij nu ook dat ik aangeraakt worden een uitdaging vind.

Omdat het mij bewust maakt van het aanraken op zich. Het in contact gaan met de ander...

Created with Sketch.

...Dat ik aanraken kan hebben, maar dat dit heel iets anders is dan daadwerkelijk bewust voelen. Een ander stuk is dat de aanraking mij ook bewust maakt van mijzelf, mijn lichaam, dat het er is en dat het dus voelt.

Want op het moment dat ik niet meer om de aanraking heen, zoals het voelde dat je letterlijk met een bepaalde druk tegen mij aanzat, dat het niet alleen om de aanraking op zich gaat, maar ook om de aanraking waardoor ik mijzelf voelde.

Door de aanraking van de ander voel ik dus ook mijzelf.

Cranio na klieving tongriem, tongband

Februari 2019, Vrouw 58 jaar
Op mijn 58ste besloot ik om eindelijk eens mijn tongriem te laten laseren omdat deze (waarschijnlijk al vanaf de geboorte) behoorlijk strak zat...

Created with Sketch.

... Ik werk als kraamverzorgster en kwam daardoor in aanraking met een lactatiekundige die zich had gespecialiseerd in de problematiek rondom te korte tongriemen/lipbandjes. Zij adviseerde iedere ouder om met het kindje na de behandeling van het tongriempje/lipbandje naar een craniosacraaltherapeut te gaan. Dus zodoende kwam ook ik bij Janneke terecht. Blanco stapte ik bij haar binnen met het idee dat ze even het gebied rondom mijn tong zou behandelen en klaar is Kees. Maar dat pakte even anders uit... Janneke legde heel duidelijk uit wat ze zou gaan doen. 
Heftige gebeurtenissen in je leven sla je op in je bindweefsel en hoe kon het bij mij ook anders dat rond mijn keelgebied , dus ook de tong, veel emotie zat. Totaal verbaasd (en toch ook wel verwonderd dat Janneke dit wist los te 'peuteren') liep ik weer naar buiten. De volgende behandelingen ging Janneke steeds een stuk verder om het gebied rondom de tong te behandelen met positief resultaat! Ik ben mij nu ook veel meer van bewust wat emotie met je lichaam doet. Dat je er bewust aandacht aan mag schenken en even mag voelen wat het met je doet, zodat de emotie minder heftig aanvoelt.


Bij de laatste behandeling vroeg Janneke aan mij of er andere mensen iets was opgevallen? Bijv. dat ik meer praatte dan voorheen? Waar ik toen geen antwoord op kon geven, kan ik dat nu wel, ik ben er op gaan letten. Voorheen slikte ik nogal eens mijn woorden in door niets te zeggen, nu is dat toch veranderd. Zelfs zo dat ik er soms zelf om moet lachen dat ik nu iets ineens uitflap wat ik anders nooit gezegd zou hebben!

Nogmaals bedankt voor deze ervaringen ook al was het voor mij soms heftig, ik had het zeker niet willen missen!

Wat er gebeurt als je herinneringen en overtuigen durft toe te laten

Juli 2017, Vrouw 41 jaar
Toen ik bij Janneke op intake ging wist ik niet goed waarom ik daar zat. Ik was ‘gestuurd’...

Created with Sketch.

...Janneke legde uit wat Craniosacraaltherapie inhield en toen wist ik dat ik goed zat. Dat wat je denkt en voelt zit ook ergens in je lijf opgeslagen.

 

We zijn op ontdekkingstocht gegaan. 

Het was letterlijk een tocht met hobbels, barricades en weidse vlakten. 

Ik heb mij verwonderd wat je lijf opslaat en zich herinnert. En ook wat er gebeurt als je herinneringen en overtuigingen durft toe te laten, maar daarna ook durft los te laten.

Ik heb me verbaasd hoe krachtig je lijf kan reageren op diepe verlangens. 

 

De professionele, respectvolle, warme en betrokken manier van therapie geven van Janneke heeft daarbij geholpen. Janneke legde uit wat er gebeurde, ze gaf woorden aan bewegingen of emoties.

Door de therapie heb ik geleerd meer van mijzelf en mijn lijf te houden. Het heeft me een liefdevoller mens gemaakt met meer zelfrespect. Het heeft me zelfbewuster gemaakt. Ik durf meer grenzen aan te geven. 

Daarom raad ik iedereen aan om over je onwennigheid heen te stappen als je je afvraagt of dit wel iets voor jou is. Ga gewoon eens met Janneke praten.

Ik gun iedereen de vreugde van zelfontdekking door middel van Craniosacraaltherapie!

Cranio bij subduraal hematoom

Maart 2018, Man 57 jaar

In de zomer van 2016 kreeg ik een subduraal hematoom (een bloeding tussen de vliezen die rond je hersenen in de schedel liggen)...

Created with Sketch.

...Nadat ik daar, gelukkig op tijd, aan geopereerd werd was ik vrij snel (bijna) volledig hersteld.

Wat ik er aan overhield was een sterke vermoeidheid waardoor ik maar halve dagen werkte. 

Na bezoek aan de huisarts die mij vertelde dat ik maar met de vermoeidheid moest leren leven ben ik me gaan verdiepen in welke behandel methoden er zo al zijn. Ik las het een en ander over Craniosacrale therapie en via via kwam ik bij Janneke terecht.

Na de eerste behandelingen werd de vermoeidheid minder en nu na 8 sessies is de vermoeidheid helemaal over en ben ik weer terug op het niveau van voor de operatie.

Janneke bedankt

Wat ik met ‘mijn hoofd’ niet kon, kon ik wél via mijn lijf

Augustus 2016, Vrouw 52 jaar

Ik heb mogen ondervinden hoe craniosacraaltherapie mij heeft geholpen toen mijn man en ik besloten om ons huwelijk te beëindigen...

Created with Sketch.

...Na jarenlang mijn best te hebben gedaan om onze huwelijksrelatie voldoende invulling te geven, om te gaan met gevoelens van onrust en eenzaamheid, dacht ik na de scheiding vrijheid en ruimte te gaan ervaren. Maar ik kwam in een heftige periode van rouw terecht. Toen ik in die tijd ook nog een andere man leerde kennen die meer ‘nam’ dan ‘gaf’, dreigde ik mezelf kwijt te raken in gevoelens van somberheid en zinloosheid. 

Janneke hielp me in die maanden om me te ontspannen, naar mijn lijf te luisteren, gevoelens niet te ontkennen of te ontkrachten, na te gaan wat IK voelde, wat IK nodig had en niet wat een ander van mij wilde ontvangen. Ze deed dat door me aan te raken en daarbij te vragen wat dat bij me opriep.

Het was bijzonder om te ervaren dat mijn lijf mijzelf en Janneke informeerde over mijn emoties. Wat ik met ‘mijn hoofd’ niet kon, kon ik wél via mijn lijf: in contact komen met mijn gevoelens. Heel verhelderend!                                                                                                                                                          Hierdoor leerde ik mijzelf te gaan erkennen, wat mij inmiddels zover bracht dat ik ruimte voel om verder te groeien, in de overtuiging dat ik van betekenis ben -in een leven dat zin heeft.

Mijn lijf geeft aan hoe het werkelijk met mij gaat

Juli 2016, Vrouw 52 jaar
Craniosacraaltherapie bleek voor mij een goede vorm van therapie: mijn lijf laten ‘praten’, laten aangeven waar ik uit balans ben...

Created with Sketch.

Zou ik zelf met ‘mooie woorden’ nog het één en ander kunnen maskeren, mijn lijf kan zich niet mooier voordoen dan het is, het geeft aan hoe het werkelijk met me gaat.

Zo kwam ik met rugklachten bij Janneke en al tijdens de eerste aanraking van het rechterdeel van mijn lijf hoorde ik mijzelf –tot mijn eigen schrik- opeens zeggen: “Ik heb mezelf tekort gedaan”. Veel inzichten volgden: hoe ik mezelf steeds veroordeelde, bekritiseerde. Dat daar iets van heel lang geleden aan ten grondslag lag. De combinatie van praten en aangeraakt worden bleek veel aan het licht te brengen –over mijn pijn, mijn verdriet, maar ook over mijn liefde en mijn kracht.

En zo mocht ik mijn eigen waarde ontdekken en ging ik met liefde en mildheid naar mezelf kijken. Iets heel ouds en kwetsbaars en kinderlijks in mijn diepste binnenste kreeg steun van iets nieuws en sterks: mijn eigenheid, mijn volwassen ik. Dat Janneke mij in dit proces mocht ondersteunen, daar ben ik blij mee. Mijn rug is nu mijn ‘waarschuwer’: ik luister nu naar mijn lijf als het daar trekt en zeurt. Het geeft namelijk mijn grenzen aan en die ga ik nu herkennen. “Waarnemen zonder oordeel”, ik hoor het Janneke nog zeggen ☺. Bedankt, Janneke, dat je me met liefdevol respect begeleid hebt.

Cranio om tandartsbehandeling te ondergaan

Mei 2016, Man 57 jaar

Craniosacraaltherapie voor het ondergaan van de voorbereidende handelingen voor het plaatsen van een inplantaat (een brug) in de kaak.

Created with Sketch.

Ik ben Yoki en ik kan best tegen pijn als ik naar de tandarts ga, maar als ze in mijn mond zitten dan ga ik altijd kokhalzen. Nu moest ik voor een brug. De tandarts wilde eerst een foto maken, dat lukte niet met een grote plaat met plastiek eroverheen, dan maar naar het grote apparaat met kleinere mondstuk dat lukte wel, maar dan weer terug op de stoel, er moest een grote tandarts lepel in mijn mond met een soort klei om in te bijten, tot 4 keer is het niet gelukt. Toen hebben we het afgeblazen en kwam de tandarts aan met een folder van Janneke.

Na een afspraak kon ik bij haar terecht en na een zenuwachtig begin voelde ik me al gauw op mijn gemak bij haar.

Ik leerde me ontspannen als zij mij in mijn mond aanraakte en ik me ook meer op mijn gemak voelde en vooral mijn spieren kon ontspannen, daar heb ik echt heel veel aan gehad.

Daarna heb ik weer een afspraak met de tandarts gemaakt. Het bleek dat ze zeker wilden weten of het me zou lukken, en het was me echt gelukt, ze stonden er van te kijken en het woordje ongelofelijk is zelfs gevallen.

Dan een nieuwe afspraak gemaakt en die was vandaag, s morgens na het tanden poetsen nog geoefend met de lepel in mijn mond, maar dat ging niet zo goed, toen zenuwachtiger dan ik zou willen naar de tandarts, heb mijn eigen hervat en constant de handelingen van Janneke toegepast, na 2 uurtjes was het voorbij en vooral gelukt, ook met dank aan de 2 tandartsen en assistentes, ze zijn erg lief en vooral geduldig, en natuurlijk ook mijn dank aan Janneke, zonder haar was het me zeker niet gelukt, nu moet ik over 2 weken mijn brug inzetten, maar dat zal me makkelijk lukken.

groetjes: Yoki

Een deel van mijn mens-zijn mag verder groeien om mijzelf in evenwicht te brengen en om volledig mens te kunnen zijn

April 2016, Vrouw 38 jaar
Een patiente beschrijft hoe ze in een craniobehandeling een deel van zichzelf ontmoet ...


Created with Sketch.

...Ik kwam erachter dat ergens achter mijn rug een gebogen, verstopte tiener op de grond ligt, die onzichtbaar probeert te zijn. Jij vraagt: is het iets wat je achter kan laten of iets wat bij jou hoort? En dan ineens besef ik het dat ikzelf het ben die daar ligt…. Ik heb ergens onderweg mijzelf achter gelaten… en ben verder gelopen. Ik kan er naar kijken en voel berusting, het is wat het is, het voelt vertrouwd dit zo te zien en tegelijkertijd voel ik diep van binnen een verdriet op borrelen. Jij vraagt: of ik verbinding kan maken met dat hoopje mens. En ja dat kan, want het hoort bij mij, dat voel ik. Ik merk dat ik juist dit deel van mijn menszijn nodig heb om verder te gaan, om in beweging te komen.

Ik hoor dat ik zeg tegen dat deel van mijn menszijn: ‘je hoort bij mij, kom in mijn hart, ik heb je nodig’. 

Vooral dat laatste: ik heb je nodig, maakt emotie in mij los, ik heb altijd ontkent dit deel van mijn menszijn nodig te hebben en ineens ben ik me bewust van dat dit niet normaal is.  Dit deel van mijn menszijn heeft een plekje ingenomen. Nu ik thuis ben realiseer ik me ook dat ik een paar afspraken geleden opzoek was naar mijzelf in mijzelf en dat ik mijzelf niet kon vinden. En nu ineens valt het op zijn plek. Ik ben een dankbaar mens. Dit deel van mijn menszijn voelt nog klein in mij, ik heb de indruk dat dit nog verder mag groeien om mijzelf in evenwicht te brengen en om uiteindelijk volledig mens te kunnen zijn en om tot de bestemming te komen, zoals God mij heeft bedoeld.

Herschikking van de puzzelstukjes met als resultaat een nieuw plaatje

Maart 2016, Vrouw 46 jaar

Een visualisatie over mijn relatie met mijn moeder...

Created with Sketch.

...Janneke: een behandeling met craniosacraaltherapie kan ook inhouden dat je verschillende -soms nieuwe- waarnemingen in je lijf integreert. Die waarnemingen kunnen zijn beelden, ideeën, gedachten, fysieke sensaties, gevoelens en emoties.

Patiente: Zelf heb ik als volwassene emotionele afstand genomen van mijn moeder. In een visualisatie kon ik zelf echt zonder rancune tegenover mijn moeder staan. Het voelde goed dat ik voor mezelf had gekozen, maar ik zag dat mijn innerlijke kind nog wel aan mijn moeder hing, die was ik gewoon vergeten mee te nemen! Als meisje stond ik echt aan het been van mijn jonge moeder, mijn volwassen ik stond er naar te kijken en wilde het meisje mee nemen. Dit leverde op dat mijn moeder en ik allebei aan een arm van het kind stonden te trekken. Mijn moeder wilde haar niet loslaten. Ik liet los, want wilde het kind niet tussen twee vuren plaatsen. Ze keek me angstig aan, maar bleef bij mijn moeder. Op een vraag van Janneke kwam mijn oma achter mijn moeder staan. Maar oma was helemaal niet bezig met mijn moeder of mij als kind. Ze stond daar een beetje afstandelijk te staan…

Zonder letterlijk te trekken, ontstond er wel een emotionele strijd. Als volwassene bleef ik vriendelijk en uitnodigend naar mij als kind kijken en langzaam kreeg zij vertrouwen om de moeder ook los te laten… ook al kostte dat haar moeite. Zonder woorden, in gedachten, kon ik haar overtuigen dat ze bij mij hoorde en dat ze niet verantwoordelijk voor de moeder was.

Ze schuifelde langzaam naar mij toe, steeds een stapje losser van de moeder.

Ineens viel me op dat de oma er helemaal niet meer stond… De eerste reactie bij mij was: nou, die is ook lekker betrokken, maar niet heus! Maar deze gedachte werd meteen verdrongen voor een andere…: wat goed, die oma is gewoon zelf iets gaan doen. Dit is niet haar strijd, niet haar probleem, zij kan al voor zichzelf kiezen! Zij vindt zichzelf belangrijker dan die dochter en kleindochter… en gelijk heeft ze!
Op dat moment kon het meisje los laten en nam ik haar in mijn armen. Heel stevig!

Waarna we weer een beetje los konden komen, dit was wel een beetje te verstikkend… 
Nu staan we hand in hand, samen sterk!

Met hulp van deze visualisatie sta ik nu samen met mijn innerlijke kind aan de hand los van mijn moeder.

Het mooie is dat er eigenlijk helemaal geen nieuwe informatie is gekomen, maar dat er wel een herschikking van de puzzelstukjes is met als resultaat een nieuw plaatje!
Ik mag mezelf belangrijk vinden!

Verwerking van traumatische ervaringen door te luisteren naar mijn lijf 

Augustus 2015, Man 36 jaar
Mijn ervaring met Janneke is dat zij oprecht geïnteresseerd is in mijn verhaal...

Created with Sketch.

Ik kwam met algemene nekklachten en traumatische jeugd ervaringen bij haar in de praktijk. Zij neemt de tijd om je klachten aan te horen en stelt je vragen om deze verder uit te diepen. Janneke legt daarnaast stap voor stap uit wat craniosacraaltherapie inhoud. 

 

Ik heb het ervaren als een therapie waarin Janneke ervoor zorgt dat je eerst in een ontspannen bewustzijn wordt gebracht. Dit gebeurd doormiddel van lichamelijke bewegingen en het ervaren van energie. Hierbij voelt zij wanneer er bepaalde blokkades in het lijf zitten. Zij drukt ook op bepaalde punten waardoor er gevoelens van woede of angst naar boven komen. En stelt daarbij vragen die mij iedere keer weer aan het denken hebben gezet. Waardoor ik op andere manieren ben gaan kijken naar deze traumatische jeugd ervaringen. De craniosacraaltherapie heeft mij geholpen om deze ervaringen een plek geven. 

 

Was mij bovendien ook niet meer bewust van het effect van ervaringen of sportbelasting op mijn lijf.

Janneke heeft mij inzicht gegeven om te voelen wat mijn lijf aangeeft en deze signalen serieus te nemen.

Ik doe aan krachttraining en voel nu heel bewust tijdens m’n training wat de impact van de training is op mijn lijf. Stel ook de trainingsintensiteit bij als m'n lijf aangeeft dat het best iets zwaarder of lichter kan. Hierdoor heb ik minder last van blessures en voel mij fitter. 

 

Kortom ben je op zoek naar iemand die jou op weg kan helpen bij jouw klachten, de tijd voor je neemt en oprecht betrokken is dan moet je zeker naar de praktijk van Janneke gaan.

Mijn lijf is een spiegel van mijn emoties

Juni 2015, Man 41 jaar
Ik heb al langere tijd klachten aan nek en schouders met onduidelijke oorzaak... 

Created with Sketch.

...Een vriendin attendeerde mij op craniosacraaltherapie. Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten van de sessies, maar dat werd me gaandeweg duidelijk.

Janneke heeft de tijd genomen om kennis te maken en uitleg te geven over haar manier van werken. We beginnen elke sessie met een gesprekje over hoe het de afgelopen tijd is gegaan. Tijdens zo’n gesprek is het me meermaals overkomen dat Janneke me bewust maakt van wat ik zeg (met woorden) en wat mijn lijf laat zien. Of ze vraagt me om me te concentreren op wat ik voel. Dat is voor mij soms best lastig, maar Janneke helpt en geeft tijd en ruimte om hier woorden voor te vinden. En het is ook okay als ik het niet weet. Dat vind ik prettig.

Na het gesprek verplaatsen we ons naar de behandeltafel. Soms vraagt Janneke specifiek om te gaan liggen of zitten, maar soms vraagt ze ook aan mij wat ik zelf wil. Vervolgens raakt ze me aan, legt soms wat uit, stelt vragen en nodigt uit om te voelen wat er is. Ik ben zelf geneigd om direct iets te willen veranderen: als ik gespannen ben, direct ontspannen. Janneke nodigt me uit om in eerste instantie alleen waar te nemen, zonder oordeel. Het valt me op dat alle aanraking heel ‘vriendelijk’ is. In tegenstelling tot sommig manuele therapeuten, waar stevig wordt gekraakt / gemasseerd. Vriendelijk is voor mij een verademing.

Ze vroeg me zelfs een keer om helemaal de regie in handen te nemen: ik mocht bijvoorbeeld zelf aangeven hoeveel afstand ze moest houden. Dat was voor mij erg spannend. Het verraste me ook dat ik ineens ‘met een mond vol tanden’ zat. Ik vind het soms erg lastig om grenzen onder woorden te brengen.

Bij een van de sessies nodigde Janneke me uit om op haar te leunen. Na een eerste aarzeling kon ik me uiteindelijk overgeven en leunen. Dat was een verrassende ervaring: loslaten en dan op een ander leunen. Die ervaring deed de vraag bij mij naar boven komen: wanneer heb ik eigenlijk voor het laatst op iemand geleund (figuurlijk)? Ik probeer meestal zelf mijn problemen op te lossen en leunen op een ander doe ik niet zo gauw. De uitnodiging om dat wel te doen, klinkt nog regelmatig na. Er kwamen twee liedjes bij me naar boven tijdens het leunen:

Leun op mij – 
kom maar hier en leun op mij –
kijk niet terug maar kijk naar mij – 
al het wachten is voorbij – 
leun op mij 
(Ruth Jacott)

Heer U bent altijd bij mij – 
u legt uw handen op mij – 
en u bent voor mij en naast mij en om mij heen 
(Psalm 139)

De sessies hebben me meer bewust gemaakt van wat zich afspeelt in mijn lijf. Mijn lijf is een spiegel van mijn emoties en Janneke helpt om in die spiegel te kijken en te zien wat daar te zien is.

Een aanrader, zeker als je net als ik een (hoog)gevoelig persoon bent!

Ik heb mijzelf terug gevonden en heb mijn lijf leren waarderen

Juni 2015, Vrouw 45 jaar
Ik kwam bij Janneke met de vraag of ik (weer) in staat zou zijn om mijn lijf te voelen. Ik merkte in het dagelijks leven, dat ik zo vaak aan de signalen van mijn lijf voorbij ging...


Created with Sketch.

... Ik reageerde impulsief en gaf mijn eigen grenzen en wensen niet/nauwelijks aan. Ik merkte dat ik mijzelf was kwijtgeraakt. Door de therapie heb ik mogen ervaren dat ik wel degelijk mijn lijf kon voelen en dat ik ernaar mocht luisteren. Dit ontroerde mij enorm. 

Wat ik als heel waardevol heb ervaren, is dat mijn lijf haar herinneringen kon verwerken. Ik vocht ertegen, waardoor de pijn bleef bestaan. Ik koos er vaak voor om er niet doorheen te gaan. Maar hierdoor bleven mijn angsten juist bestaan. Door naar mijn lijf te luisteren, door de herinneringen heen te gaan en ze te omarmen als een deel van mijzelf, heb ik kunnen verwerken. 

Door te ervaren hoe gebeurtenissen voelen heb ik onderscheid leren maken tussen wenselijke en niet wenselijke situaties. Zo leer ik mijn wensen en grenzen aan te geven en kan ik steeds beter “nee” zeggen. 

Wat ik geleerd heb is dat alles van waarde inspanning kost en de grootte van de waarde is de mate van inspanning. Ik ben die inspanning waard. Ik heb mijzelf terug gevonden en heb mijn lijf leren waarderen. 

Mijn palet aan gevoelens wordt steeds uitgebreider waardoor mijn leven steeds meer kleur krijgt

Mei 2015, Vrouw 33 jaar
“Craniosacraaltherapie, wat is het eigenlijk? Ik blijf het ontzettend lastig vinden om dat uit te leggen. Misschien kan ik beter vertellen over wat het mij heeft opgeleverd...


Created with Sketch.

...Toen ik contact zocht met Janneke was ik er niet zo best aan toe. Ik voelde me ontkoppeld van mijn eigen lichaam. Wat gevoelens betreft was ik ontzettend vlak. Ik voelde geen pijn en verdriet maar ook geen vreugde en blijdschap. Ook mijn lichaam voelde ik nauwelijks tot niet. Het was net alsof ik van een afstand waar nam wie ik was, wat ik deed. Echt erbij was ik niet.

 

Ik heb in mijn vroege kindertijd een aantal zeer traumatische ervaringen opgedaan. Herinneringen aan deze ervaringen heb ik nauwelijks. De wijze waarop ik mijn kindertijd heb overleefd, is door gevoelens te onderdrukken. Dit is vervolgens een manier van leven voor mij geworden. Ik was mij niet bewust van onderdrukte herinneringen en gevoelens tot ik onverwachts een periode terug moest naar mijn ouderlijk huis, waar alles zich heeft afgespeeld. Ik kreeg toen last van onverklaarbare angst- en paniekaanvallen. Ook kreeg ik flashbacks van gebeurtenissen van vroeger. Ik werd er zodanig door overspoeld, dat ik op een gegeven moment geen gevoelens meer toe kon laten en zelfs mijn lichaam niet meer goed aanvoelde.

 

Toen ik weer eigen woonruimte had en ruimte om aan mijzelf te werken ben ik op zoek gegaan naar hulp. Via een vriendin ben ik terecht gekomen bij Janneke. Wat heeft ze mij goed opgevangen. Zij bood mij een veilige omgeving en voelde precies aan wat ik nodig had om gevoelens, hoe angstaanjagend ook, beetje bij beetje weer toe te laten in mijn leven. Ik heb met haar steun geleerd weer te voelen en deze gevoelens ook te herkennen en benoemen. Alles wordt opgeslagen in ons lichaam. Door de aanrakingen die horen bij craniosacraaltherapie ervoer ik de opgeslagen gevoelens en emoties en voelde ik waar welke emotie opgeslagen zit in mijn lichaam. Hierdoor pik ik nu ook de signalen op die mijn lichaam mij geeft wanneer ik moeite heb te plaatsen wat ik voel.  

 

Wat is een leven zonder gevoelens en emoties? Doordat ik heb geleerd gevoelens toe te laten, ben ik er nu eindelijk toe in staat ervaringen die ik heb opgedaan in mijn kindertijd te verwerken. Ook merk ik een aanzienlijke verbetering van mijn kwaliteit van leven.

Ik voel nu boosheid, angst, frustratie, pijn maar ook blijdschap, vreugde, liefde, rust. Mijn palet aan gevoelens wordt steeds uitgebreider waardoor mijn leven steeds meer kleur krijgt.

 

Lieve Janneke, dank je wel voor dit grote geschenk.”

Pijnlijk maar niet meer verborgen; voelen wat je lijf heeft meegemaakt

Mei 2015, Vrouw 40 jaar
In onderstaand stukje is door een patiënt heel precies beschreven hoe eng of ingewikkeld het soms is, om te gaan voelen wat je lijf heeft meegemaakt...

Created with Sketch.

...Wat ik wel had (en soms nog een beetje heb) is dat ik dan terugdenk ... en me zo schaam, dat ik dan een soort van schrikreactie, of steken krijg in mijn middenrif krijg... een soort van flits. En ik ben er dan wel achter dat ik dan iets herinner van de behandeling... bijvoorbeeld dat ik me zo heb laten gaan... dat het unheimisch voelt... een beetje schrikken dat het er is en dat ik dat dan laat zien. Dan heb ik dat op de terugweg al...dan denk ik aan iets terug van dat moment en dan schrik, flits is dat er... Ik denk dat het een soort angstflits is... Duurt heel kort, maar het is er wel.

En dat ik dacht... het is best heftig, niet te, maar als ik echt moet uitdrukken hoe ik me voel (tijdens dat laatste stukje van de behandeling, toegevoegd door Janneke Joosse ) ... dan ben ik super misselijk en voel ik me heel beroerd op dat moment.

En weet je wat ik ook dacht...

 

Ik zie echt een verschil... vroeger sloot ik me echt af, want ik dacht: "als iemand weet wat ik denk of voel, dan wil ie mij echt niet meer." Dus was het veilig om maar gewoon te lachen en er vooral niet over te hebben.

Nu denk ik, dat is toch anders geworden...

 

Het voelt niet meer alsof ik een soort geheim bij me draag... Het gevoel komt er nu meer uit... of de verstopte emotie, of wat het dan ook is... Maar het is niet meer verborgen, dus ook wel uit het verborgene aan het komen.

 

En dan is het wel heel naar... en aan de andere kant...voor mij wel heel fijn dat het tevoorschijn komt en dat het dan gewoon een deel is, maar dat ik het niet zo stiekem meer bij me draag.

Ja, naar jou toe schaam ik me er wel voor... Of op dat moment vind ik het heel schaamtevol... En ben ik sowieso blij dat het niet gebeurt waar nog meer anderen bij zijn... Dus de setting is in ieder geval veilig... 

Cranio bij een nekhernia

Januari 2015, Vrouw 46 jaar

Vanwege mijn werkzaamheden in de zorg, wilde ik wat meer weten over CST. Na een informatieavond te hebben bijgewoond, was mijn interesse gewekt. Vooral voor wat betreft mijn eigen klachten rondom een nekhernia...

Created with Sketch.

...Ruim twee jaar geleden werd duidelijk dat ik een forse nekhernia had. Na een verkeerde diagnose en behandeling van de huisarts/fysiotherapie, bij de neuroloog terecht gekomen. Met zijn adviezen (rust) en pijnstillende medicatie ben ik zo’n twee jaar bijna klachtenvrij geweest. In die zin, dat ik wel rekening hield met activiteiten die de klachten zouden kunnen verergeren. 
Totdat opnieuw, behoorlijk hevig, de klachten opnieuw begonnen. En daar begon voor mij de gedachte aan CST.

Voor mij was er een link te leggen, van een gebeurtenis in het verleden en de klachten rondom mijn nek. 

Dat had ik onthouden van CST. Ik koos voor een aantal sessies bij Janneke Joosse, ik kende haar van de informatieavond en zij had bij mij een rustige en bekwame indruk achtergelaten.

Tijdens de 1e sessie bleek al snel dat mijn nek een lastig geval was. Door middel van gesprekken en aanrakingen, kwamen vooral heel veel emoties los, te maken hebbend met een trauma dat was opgelopen in mijn vroege jeugd. De dagen van de sessies waren heel vermoeiend en zwaar, maar na een aantal keer kan ik zeggen dat ik veel minder last heb van de restverschijnselen van de nekhernia. De ruimte die letterlijk en figuurlijk ontstond, maakte gesprekken in mijn omgeving mogelijk die ik daarvoor moeilijk vond om te voeren. En heel belangrijk, mijn nek voelt ontspannen aan, ook bij zwaardere belasting heb ik nauwelijks nog klachten. Een win win situatie voor mij, waar ik heel blij mee ben. Gelukkig kwam de informatie over CST op mijn pad.

Voor mij klinkt het heel logisch dat je lijf dingen onthoudt en vasthoudt, met de kans op klachten tot gevolg.

Ik kan dan ook iedereen aanraden, verder te kijken dan gebruikelijk, wanneer klachten steeds terugkomen

CST is voor mij de manier om actief en positief op zoek te gaan naar de oorzaak van je klachten, in plaats van het innemen van bijv. een pijnstiller.

Janneke bleek inderdaad heel rustig en bekwaam, over een goed luisterend oor en geduld te beschikken. Ik voelde me heel erg op mijn gemak, waardoor ik me goed kon overgeven aan het luisteren naar mijn lijf.

Cranio bij zingen als beroep

December 2014, Vrouw 47 jaar
Reactie van een professionele zanger na een craniosacraal behandeling met o.a. technieken aan de schedel en in de mond: 

Created with Sketch.

De bovenkaak is een waanzinnige ruimte gever bij het zingen. Sowieso is mijn lichaam weer open en de klank vrij. Ik heb zeer veel boventonen daardoor. Sta er nu in een hele andere modus bij. Kan ook weer meer ervaren wat van mij is en wat niet. Zelfs m'n brein is schoner. Heerlijk! Ik kom zeker terug.

Diepte in mezelf opzoeken en ervaren

November 2014, Vrouw 33 jaar
Ik kan lange verhalen schrijven over wat de sessies van Janneke met mij doen, maar in een notendop komt het hier op neer; de cranio-sacraal sessies van Janneke helen mij. En dat is zo ontzettend bijzonder. Een geschenk...

Created with Sketch.

...In Juli 2014 heb voor het eerst een bezoek gebracht aan Janneke. Ik heb al sinds jaren last van mijn nek, handen en schouders. Ook heb ik vaak koude voeten en handen. Ik had toen niet eerder craniosacraaltherapie ondergaan, maar probeer graag nieuwe therapieën uit. Direct van begin af aan wist is al, hier ben ik op de juiste plek. In de behandelingen raakt Janneke zacht mijn lichaam aan. We beginnen onderaan en werken rustig naar boven. We laten ons samen leiden door wat er op komt. Soms aangezet door Janneke, soms aangezet door iets wat in mij getriggerd wordt.

De aandachtige manier van werken van Janneke zorgt ervoor dat ik mij comfortabel voel, en dat ik werkelijk de diepte in mezelf kan opzoeken
Dieptes waarvan ik eerder niet wist dat deze bestonden. Zo ontdek ik iedere keer een nieuw stuk in mezelf. Oude pijn, intens verdriet, en ook antwoorden op vragen. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat de spanningen die ik in mijn handen ervaar, veroorzaakt worden door het me niet uitspreken en het inhouden – alsof mijn handen willen spreken. Een mooi inzicht. Maar bovenal is het ontzettend bijzonder om werkelijk zo'n diep contact met mijn lichaam te ervaren en de warmte in mijn lichaam te voelen stromen; dit heelt mij.

Ik kan iedereen de sessies van Janneke aanraden. Zij heeft echt aandacht voor wie je bent als mens, waar je staat, en hoe het gaat met jouw ontwikkeling. Je bent in goede warme handen, die zowel letterlijk als figuurlijk voor warmte en stroming in het leven zorgen.

Naar alles wat er vrij komt, kun je kijken

Augustus 2014, Vrouw 47 jaar
Uit pure interesse ben ik bij Cranio Sacraal therapie terecht gekomen. Door mijn werk als musicus en docent kom ik veel in aanraking met allerlei therapieën die iets met ontspanning, houding, adem te maken hebben.

Enerzijds om er kennis van te nemen voor het onderwijs dat ik geef dat altijd gericht is op een vrije klank... 

Created with Sketch.

Anderzijds onderga ik de methodes en wordt het een zelfonderzoek vanuit het startpunt van mijn eigen vrije klank en klankveld. Ervarings gericht.

Ik begon ooit met o.a de Alexander gedachte, Bio Energetica, Yoga. Musiceren zonder pijn. Daarna klanktherapie, de Lichtenberg methode. In de Lichtenbergmethode verdiep ik mij momenteel nog steeds. Dat combineer ik met Qigung/Tao healing, ik volg daar wekelijks lessen in. Het zijn gebieden die ik bruikbaar vind in mijn werk. Alles bij elkaar genomen ontstaat er inzicht in en ruimte om het leven zelf en levert het vrije klanken op.

Cranio Sacraal therapie wilde ik graag aan deze ervaringsgebieden voor mijn werk toevoegen maar kwam mij daarnaast goed van pas omdat ik kamp met de diagnose diabetes en daarnaast last had van behoorlijk wat stress. Door stress zat mijn kaak op slot en in een kramp.

Ik verwachtte van deze therapie wat meer mentale en fysieke balans. Ik was er zeer nieuwsgierig naar. Dat ik fijngevoelig ben wist ik reeds maar zó gevoelig had ik niet kunnen denken. 
De behandeling bestond uit zachte aanraking met de handen en zachte beweging naar binnen toe om het bindweefsel rond verschillende organen vrijer te laten zijn. Ik herken dat van de Qi oefeningen. 
Huilen, schreeuwen bleek mijn uitingsvorm maar tegelijkertijd verkreeg ik inzicht en nog diepere kennis van organen en de geschiedenis die daarin opgeslagen ligt. Raak je iets links onder in je buik aan, dan kriebelt het in mijn rechter oor, om maar een voorbeeld te noemen.

Naar alles wat er vrij komt kun je kijken, je kunt het voelen, ondervragen. 
Het verruimt, geeft een andere fysieke en mentale balans.

Iedereen zal krijgen waar hij of zij op dat moment aan toe is. Je moet er wel zelf verder mee vind ik. Maar als je er gewoon tijdelijk van opknapt en daarna zie je wel weer kan dat ook. Ik heb er meer kennis door gekregen in hoe het lichaam werkt, mijn lichaam werkt, hoe het instrument is.

Waarom cranio? Ervaring bij dyslexie

juli 2014, Vrouw 59 jaar
Het begint bij oplopende spanning, na drie jaar HBO studie kan ik op een moment niet meer omgaan met de stress en spanning die hierbij hoort. Er gaan veel vragen bij mij om. Vragen zoals; is het te hoog gegrepen en kan ik de stof niet aan, waarom doe ik dit op mijn leeftijd nog, waar komt de faalangst vandaan en hoe kan ik omgaan met mijn tekort aan taalvaardigheid? Zo erg dat ik op een gegeven moment niet meer kan functioneren. Tijdens mijn opleiding ben ik gediagnostiseerd met dyslexie. Iets wat al duidelijk was geworden tijdens mijn vorige MBO opleiding en werk. Echter het heeft mij toen minder belemmerd. Wat maakt dat het mij dan nu wel zo belemmerd? Er wordt te veel nadruk gelegd op dat wat ik niet goed kan. Ik merk dat op mijn nieuwe werk door mijn leiding mijn dyslexie niet wordt begrepen, laat staan geaccepteerd. Deze spanning draagt ertoe bij dat ik steeds onzekerder ga reageren...


Created with Sketch.

... Om de spanning die bij dit proces hoort  te stoppen ben ik gaan onderzoeken wat dyslexie betekent. 

Naast het verwerken van taal is er meer, zo is geen dyslectici hetzelfde. Om het even kort samen te vatten, het gaat om de dominantie van de hersenhelft en de onmogelijkheid om samen te werken. Zo denkt de dyslectici met de rechterhelft, het conceptueel deel waar onze verbeelding, intuïtie en creativiteit ligt, terwijl de linkerhelft de auditieve prikkels zoals  taal,  cijfers verwerken en ordenen en structuren verwerkt.  In een schoolsysteem waarin taal cruciaal is doet een dyslectici het slecht. Dit heeft bij mij geleid tot een slecht zelfbeeld, ik ben vaak betitteld als dom en niet geïnteresseerd en je kan toch niets. Dit heeft geleid tot faalangst.

In mijn zoektocht naar informatie ben ik door het boek over faalangst bij Dyslexie: “Stoornis of intelligentie” (Verhoeven en Boersen) attent gemaakt op cranio-sacraaltherapie. Het boek geeft aan dat door de subtiele bewegingen van de therapeutische behandeling inwendige verklevingen loslaten. Vastzittende gewrichten versoepelen.  Essentiële structureren in je hoofd en lichaam krijgen meer ruimte en energie. Het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. 

Wat mij gelijk aansprak was de constatering van de schrijfster dat door het losser maken van de botten (segmenten) zo de hersenen meer ruimte krijgen om met elkaar samen te werken. 

Dat heb ik nodig bedacht ik mij. Na enkele consulten is er meer gebeurd dan enkel het stimuleren van de samenwerking tussen de hersenhelften.


In de eerste sessie ben ik terug gegaan in de tijd en heb ik gevoelsmatig het verdriet weer ervaren van het kind dat het onvermogen heeft om te presteren. Nee ik was niet lui, niet dom en ongeïnteresseerd. Ik begreep het gewoon niet.  Al deze kinderlijke frustratie voelde ik weer. Als volwassene heb ik het kind weggestopt.  De therapie maakt dat ik begrijp dat ik daarmee een stuk van mijzelf ontken dat ik nodig heb om gewoon even kinderlijk tevreden te kunnen zijn met mijzelf. 

Wanneer ik weer ervaar dat ik samen kan zijn met het kind in mij, voel ik geluk. Ik merk dat er een  dialoog in mij start. Letterlijk ervaar ik dat een deel in mij altijd heel snel wil gaan. Snel reageert en analyseert. Vooruitgang wil boeken en voorbij gaat of het andere deel dit wel kan bijhouden. Het lijkt op een discussie tussen twee hersenhelften waar de linkerhelft klaagt tegen de rechterhelft je gaat te snel. Het surrealisme van twee discussiërende hersenhelften maakt mij aan het lachen. Toch is het zo wel, gevoelsmatig blijft de ene helft achter op de andere helft.


En dan vlak voor mijn eindexamen, mijn presentatie, wil ik om mij te ontspannen, nogmaals een sessie.  Ik nodig u uit in mijn gevoelswereld. Ik sta en later lig ik in mijn schuur. Hij is groot en geordend en iedereen is welkom. 

Het staat voor mijn gedachtes aan de ervaringen en kennis die ik heb opgedaan gedurende mijn leven en opleiding. Ik ben tevreden met het resultaat. Deze ontspanning heb ik nooit zo ervaren en het is mogelijk gemaakt door de reis die ik door cranio-sacraaltherapie heb mogen maken. Het gevoel het is oké is overweldigend. 


Mijn eindexamen is goed gegaan en ik heb met goed resultaat mijn opleiding kunnen afronden.




En dan vlak voor mijn eindexamen, mijn presentatie, wil ik om mij te ontspannen, nogmaals een sessie.  Ik nodig u uit in mijn gevoelswereld. Ik sta en later lig ik in mijn schuur. Hij is groot en geordend en iedereen is welkom. 

Het staat voor mijn gedachtes aan de ervaringen en kennis die ik heb opgedaan gedurende mijn leven en opleiding. Ik ben tevreden met het resultaat. Deze ontspanning heb ik nooit zo ervaren en het is mogelijk gemaakt door de reis die ik door cranio-sacraaltherapie heb mogen maken. Het gevoel het is oké is overweldigend. 


Mijn eindexamen is goed gegaan en ik heb met goed resultaat mijn opleiding kunnen afronden. 




opleiding. Ik ben tevreden met het resultaat. Deze ontspanning heb ik nooit zo ervaren en het is mogelijk gemaakt door de reis die ik door cranio-sacraaltherapie heb mogen maken. Het gevoel het is oké is overweldigend.

Mijn eindexamen is goed gegaan en ik heb met goed resultaat mijn opleiding kunnen afronden.

Ervaring cranio na 1 jaar

Juli 2014, Man 39 jaar
Een jaar geleden had ik de eerste symptomen van Ménière.
Duizeligheid, verminderd gehoor en oorsuizen.

Via via kwam ik bij Janneke terecht met de hoop dat zij mij misschien kon helpen...

Created with Sketch.

...Na de eerste behandelingen werden de ménière aanvallen minder en konden ook andere lichamelijke klachten worden aangepakt.

Bij een behandeling kan er van alles loskomen zowel lichamelijk als geestelijk.
Het is voor mij elke keer weer beleving als ik een behandeling heb gehad. Zowel op het moment zelf als de dagen er na.
Het belangrijkste vind ik dat je er achter komt dat lichaam en geest in balans moeten zijn om optimaal te kunnen functioneren. Ons lichaam is fantastisch gemaakt!

Ook kunnen er heftige reacties loskomen en gevoelens oproepen uit een ver verleden, het is dan ook goed niet te snel een volgende behandeling in te plannen, maar af te wachten wanneer je daar weer aan toe bent. (ca 4-6 weken)
In het begin voelde de behandelingen nogal zweverig aan, maar dat went snel en leer je naar je lichaam te luisteren. Een aanrader voor iedereen!

Ervaringen in het spreken na aantal behandelingen

Juli 2014, Vrouw 51 jaar

's Ochtend was ik bij je geweest voor een behandeling waarin oa aarden en steunen op mijn bekken ipv als een tuimelaar wiebelen op mijn staartbeen een thema was.

's Avonds had ik een mooie ervaring...

Created with Sketch.

...Ik zit op een discussiegroep. Ik was die avond heel veel aan het woord (en verbaasde mij daarover). Ik maakte een soort excuus daarvoor aan het einde van de avond en toen kreeg ik terug dat het juist als positief ervaren werd. Ik leek een expert mbt het onderwerp. Ik was een soort verbaasd en kwam niet op het idee het compliment als onzin weg te wuiven, maar nam het aan.

Ik moest vanmorgen denken aan een vorige behandeling met CST waarbij ik een hek op mijn keel heb weggehaald. 
Ik voel me heel stabiel, volwaardig en gedragen door de aarde.

Af en toe voel ik me intens moe of verdrietig. 
Het is een soort windvlaag, die even bij mij is en dan weer doorgaat. 
Ik vind het wel bijzonder.

Cranio bij tinnitisklachten

Juli 2014, Man 56 jaar
Soms kan het vreemd lopen in het leven. Na een leuke vakantie, vlogen wij terug naar huis met het idee nog te genieten van een weekje thuis.

Thuis aangekomen kreeg ik al snel last van een raar gevoel in een van mijn oren...


Created with Sketch.

..Huisarts en specialist konden niets vinden, alles leek normaal. Door het rare gevoel in mijn oor, dat vooral in de avond naar boven kwam, kon ik nauwelijks nog slapen en raakte ik, door het slaapgebrek, steeds meer gespannen. Ik wilde van het vervelende gevoel af! Zonder het te beseffen, ontwikkelde zich tinnitus bij mij, die op een dag, plotseling oorverdovend en 24/7 aanwezig was en mij het normale leven compleet onmogelijk maakte! Na een aantal maanden met deze herrie in mijn hoofd, zag ik het leven eigenlijk niet meer zitten. Vreselijk die herrie en het besef niet meer normaal te kunnen functioneren! Tegen Tinnitus bestaat geen medicijn of reguliere medische behandeling. Tijdens een intensieve psychologische behandeling, ben ik blijven zoeken naar een behandeling. Het leven was vreselijk!

Cranio Sacraal therapie werd mij aanbevolen door de psycholoog en zou helpen te ontspannen en mogelijk de tinnitus meer op de achtergrond te krijgen. Na een periode van een aantal “cranio” behandelingen per week, vond ik inderdaad heel langzaam wat rust en was ik in staat de tinnitus wat op de achtergrond te krijgen. Het werd wat stiller in mijn hoofd. Een hele verbetering en het begin van een periode waarin ik langzaam weer wat vertrouwen kreeg in een toekomst! Na een periode van één behandeling per week en later één per twee weken, verbeterde mijn situatie verder en raakte de tinnitus langzaam nog meer op de achtergrond. Heel voorzichtig kon ik een begin maken met het normale leven weer op te pakken!

Nu, acht maanden na de eerste behandeling, werk ik weer en lijkt het leven weer redelijk op hoe het ooit was. De “cranio” behandelingen heb ik als zeer positief ervaren en waren elke keer weer een heerlijk rustpunt in een heel moeilijke tijd! Elke sessie weer dwong mij, mijn gedachten uit te schakelen en mijn gevoelens te richten op wat er in mijn lichaam gebeurde en weg te halen bij de herrie in mijn hoofd. Janneke heeft mij naast de behandeling prima opgevangen, de aandacht gegeven die ik op dat moment zo nodig had en het gevoel gegeven iemand voor mij te hebben die begreep wat ik op dat moment doormaakte. Bijzonder! 
De tinnitus is niet helemaal weg, maar ik ben nu in staat, deze beter – als bijna normaal - te accepteren en daarmee me er veel minder door te laten beïnvloeden. Je zou dit kunnen vertalen als dat ik de tinnitus vaak niet meer hoor.

Hoewel ik mij realiseer dat ieder mens uniek is en tinnitus door iedereen anders wordt ervaren, zou ik iedereen die last heeft van tinnitus aanbevelen een aantal “Cranio” behandelingen te proberen. Het heeft mij, zoals u heeft kunnen lezen, erg geholpen!

1e Ervaring met cranio

Juli 2014, Vrouw 38 jaar
De eerste keer craniosacraaltherapie was voor mij persoonlijk een bijzondere ervaring: De 'rake' dingen die je zei tav gedachtes die ik soms heb, de ontspanning die ik merkte en dat ik mijn lijf weer echt kon voelen..

Created with Sketch.

...Daarna het kilo's lichter voelen en minder spanning in mijn nek en schouders. Vooral het terug geschakeld zijn uit de zesde versnelling is heerlijk!!!!!

Ik had gepland om op mijn weg terug naar huis nog even iets om te ruilen. Maar halverwege ben ik gekeerd. Ik voelde me zo lekker en wilde daar wat langer van genieten! Ik wilde me niet gelijk weer haasten om op tijd ergens anders te zijn.

Cranio bij schouderklachten na een val, lage rug hernia

Maart 2014, Vrouw 64 jaar
Vrouw met schouderklachten na een val, hernia lage rug 

Na een val van de trap heb ik mijn linker schouderkapsel beschadigd. Ik kon me niet meer aankleden, geen haren wassen, geen huishoudelijk werk doen, geen auto besturen, daarnaast was de pijn die ik had ondragelijk. Ik was in die tijd erg gespannen door mijn schouderklacht. Via de huisarts ben ik doorverwezen naar Janneke, fysiotherapeut...

Created with Sketch.

...Haar manier van aanraken was anders dan ik eerder bij andere fysiotherapeuten heb meegemaakt. Het verschil zat hem in de vriendelijke lichte aanrakingen van de beschadigde schouder die niet pijnlijk waren en de aandacht voor mijn bewustwording en ontspanning van mijn schouderregio. Thuis heb ik die ontspanningsoefeningen ook gedaan. Wat zeer belangrijk is, Janneke heeft mij geleerd om eerst mijn schouder en daarna mijn hele lichaam te ontspannen, de belasting te doseren, geduld te hebben en te vertrouwen op het herstel van mijn lichaam. Na een aantal maanden kon ik weer alles doen met mijn schouder.

Het tweede contact met Janneke, nu als craniosacraaltherapeut, heb ik gehad omdat ik vorig jaar een hernia heb gekregen in mijn lage rug met veel pijn en verlammingsverschijnselen in mijn been. De neurochirurg stelde een operatie voor. Janneke heeft mij begeleidt en voorgelicht over de voor- en nadelen van een operatie. Ook van de rugklachten ben ik dankzij Janneke hersteld (zonder operatieve ingreep.) Tijdens de behandeling werd duidelijk dat er een aantal gebeurtenissen uit mijn jeugd zo heftig waren, dat ik er in mijn jeugd niet goed mee kon omgaan en ze daardoor maar ver weg heb gestopt; dit zijn blokkades geworden die jaren een negatieve invloed op mijn lichaam hebben gehad. Door de regelmatige sessies met de lichte aanrakingen en gesprekken, kwam mijn hele lichaam en geest tot rust. De therapie heeft mij geholpen om op emotioneel en lichamelijk vlak weer op eigen kracht verder te kunnen. 
Ik luister nu meer naar mijn lichaam, de negatieve ervaringen verstop ik niet meer, maar ik geef ze een andere plek. Rationeel denken en mijn gevoel zijn nu meer in het evenwicht. Ik stel mijn grenzen duidelijker, ben niet zo pessimistisch en durf meer om open te zijn. En dat allemaal dankzij de juiste therapie. 
Nogmaals bedankt!

Cranio bij chronische hoofdpijnen

Februari 2014, Man 57 jaar
'Als jong kind heb ik 3 maal een hersenschudding gehad, en daarna een leven met veel hoofdpijn. Onderzoeken leverden destijds niets op. Omdat het de laatste tijd erger werd besloot ik er toch maar weer eens 'iets' aan te gaan doen, zonder al teveel hoop. Ik had al eens gehoord en gelezen over CST, en zo kwam ik bij Janneke terecht... baat het niet dan schaadt het niet, dacht ik...

Created with Sketch.

...Al bij de eerste behandeling voelde het goed aan. Ik ervoer meer ruimte in m'n hoofd, ontspanning in hoofd en nek, en naarmate de behandelingen vorderden kwamen de hoofdpijnen veel minder frequent. De CST maakte zowel lichamelijk als psychisch het een en ander los, het heeft wel een impact ook al zijn het zachte aanrakingen. Ik voel me stukken beter, en het lijkt me heel goed om 't regelmatig bij te houden; ik hoop dat ik op een dag voor 100% verlost ben van m'n hoofdpijnen.'

Cranio bij stekende pijn in de nek en schouders

Februari 2014, Vrouw 27 jaar
Mijn klachten waren dat ik altijd een gespannen hoofd, schouders en nek had. Dit werd op een gegeven moment zo erg dat ik een stekende rugpijn had en het niet meer kon verdragen.
Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij Janneke, craniosacraaltherapeut...

Created with Sketch.

...Bij het eerste gesprek heb ik verteld wat mijn klachten waren en dat ik het niet meer kon verdragen. Bij elke verkeerde beweging kreeg ik een stekende pijn op mijn borst links en rechts. Na het gesprek lag ik op haar behandelbank en dacht: “nu gaat ze me masseren”. Nee, dat deed ze niet, ze onderzocht mijn lijf en liet aan mij voelen waar de pijn in mijn lijf vandaan kwam. Ik lag ontspannen op haar bank en liet de eerste dag mijn emoties niet los maar het ontspannen gevoel dat ik kreeg was wel fijn.

De tweede keer dat ik bij Janneke was lag ik weer ontspannen op haar bank. Door wat Janneke zei en me in mijn eigen lijf liet voelen, kwam ik bij een emotie: een teleurstelling over iets van mijzelf waar ik 12 jaar mee heb gezeten en nooit aan iemand heb geuit. 
Janneke heeft mij geleerd om naar mijn lichaam en hart te luisteren, het verleden een plek te geven en verder te gaan met mijn leven. 
Deze verandering betekend veel voor mij omdat ik nu niet meer gespannen ben. Ik voel dat ik nu ook van binnen leef, terwijl ik eerst alleen van buiten leefde en aan niemand liet blijken wat ik voelde.

Wat ik aan anderen wil meegeven is dat het belangrijk is om aandacht te geven aan fysieke gevoelens in ons lijf én of daar misschien oude emoties bij zitten. Als we slecht luisteren naar ons lijf kan dat problemen veroorzaken.

Cranio bij aanhoudende hoofdpijn na hersenschudding

Januari 2014, Man 37 jaar
De huisarts verwees me door naar de fysio voor de hoofdpijn van mijn hersenschudding die maar niet over ging. ‘Probeer craniosacraaltherapie maar eens.’ Ik had al weken hoofdpijn. Door rust was het wel wat minder geworden, maar ik kon nog niet normaal functioneren...

Created with Sketch.

...Ik maakte een afspraak en zonder verwachting stapte ik bij Janneke binnen. Na een korte uitleg over de botplaten in je schedel en hoe die kunnen bewegen ten op zichte van elkaar (oh, dat wist ik niet) ging ze aan de slag. Ik lag op mijn rug en ontspande. Janneke had haar handen op mijn hoofd. Soms leek ze haar handen zachtjes te bewegen. Het was ontspannend en prettig. Toen ze haar handen naar mijn voorhoofd verplaatste voelde ik iets bijzonders. Het leek alsof ze mijn hoofd groter maakte. Het voelde alsof mijn hoofd centimeters naar buiten bewoog en de hoofdpijn zakte onmiddellijk. Bij andere gedeelten van mijn hoofd was er een vergelijkbare sensatie, soms met een tintelende uitstraling in mijn nek en zelfs mijn benen en voeten. Na afloop leek ik soepeler en lichter te bewegen, alsof mijn lijf makkelijker kon schakelen. De hoofdpijn was aanzienlijk minder geworden en na herhaling, van de behandeling, is deze weg. Omdat ik mijn werk voornamelijk met mijn hoofd doe ben ik erg blij dat deze behandeling succesvol was. Ik had nog nooit van craniosacraaltherapie gehoord en leg het nu regelmatig aan mensen uit. De meewarige blikken die ik krijg snap ik, zo dacht ik er ook over. Maar het belangrijkste is dat het werkt!

Wat Janneke mij laat voelen...

Augustus 2013, Vrouw 31 jaar
"Janneke laat me voelen wat ik eigenlijk de hele tijd wegstop...

Created with Sketch.

...Door te benoemen wat ik voel geef ik het ook een kans om het echt te voelen.

Door het te voelen kom ik van de pijn af." 

Cranio bij schouderklachten

September 2013, Vrouw 35 jaar
Ik loop al jarenlang van de ene fysiotherapeut naar de andere. Ik heb al jaren last van nek- en schouderklachten. Ik ben per toeval bij Janneke terecht gekomen. Al de eerste keer merkte ik, dat ze anders was. Zij gaf zoveel aandacht; zij was zo alert van wat en hoe je je voelde op dat moment...

Created with Sketch.

...Haar handen leken wel magische krachten te hebben. Tot dat moment wist ik niets van Cranio Sacraal therapie. Tijdens een gesprek met een collega hoorde ik pas iets over Cranio Sacraal therapie. Ik ging toen gelijk informatie zoeken op het internet.

Bij een volgende afspraak met Janneke vroeg ik haar of ze meer wist over Cranio Sacraal therapie. Zij vertelde me toen dat ze ook Cranio Sacraal therapeut was. Ik dacht toen, ik moest bij haar zijn. Het was geen toeval dat ik haar heb gevonden.

Wat ik het eerste keer heb ervaren, was heel bijzonder.

Ik ging ontspannen liggen en concentreren op mijn lichaam wat ik voelde. Zij legde haar handen op mijn buik. Ik had een gevoel, die ik al lang kende. Een gevoel van angst, onrust en een heel zwaar gevoel. Alsof ik iets heel zwaars in mijn buik had. Ik wilde niet doorgaan, ik was zo  bang en begon zomaar te huilen. Ik kon maar niet stoppen met huilen. Ik was op dat moment een klein meisje. Ik kwam voor het eerste keer zo dicht bij de gevoel die ik vanaf mijn kindertijd heb gedragen. Het blijkt dat die gevoel verdriet te zijn. Verdriet van een 4 jarige meisje die haar moeder heeft verloren. Ik had al die verdriet weggestopt. En nooit meer ernaar gekeken. Dankzij Janneke kon ik de verdriet uiteindelijk loslaten en een plekje geven.

Ik ga nu regelmatig naar Janneke. Ook voor de andere dingen die ik nog een plek moet geven. Ik ben heel vaak naar psycholoog geweest en heb diverse gedragstherapieën gevolgd. Ik dacht dat je alles met je verstand kon oplossen. Nu weet ik inmiddels dat het niet kan. Al je verdriet, trauma’s zijn ook opgeslagen in je lichaam. Je moet meer doen om  ze kwijt te kunnen raken.

Ik ben enorm blij dat ik Janneke heb gevonden. Zij heeft me tot nu toe enorm geholpen. Ik heb nu veel minder last van mijn nek en schouderklachten. Ik begon een plekje te geven aan alle pijnlijke en nare ervaringen uit mijn jeugd.  

Cranio bij keelklachten

Mei 2013, Vrouw 53
Wat moet ik verwachten van ruim 50 minuten therapie die ik niet ken?!

Als ik enkel wat vage klachten heb als een rommelende maag, vele maanden per jaar keelpijn, vaak verkouden, soms hartkloppingen….Ik ken Janneke, ik vertrouw haar, zij oefent haar vak professioneel uit, met persoonlijke aandacht daarbij..

Created with Sketch.

...Dus ga ik liggen, beetje nonchalant ontspannen : nou , kom maar op, ik ben zo benieuwd!

Dit is wat ik denk als ik daar lig: he, Janneke raakt me aan op een haast eerbiedige manier! Haar handen voelen licht op mijn lijf, en mijn lijf reageert.

Alsof ik vanbinnen uit meer lucht en ruimte krijg, alsof door de therapie alles daar binnenin mijn lijf vrijer komt te liggen. En dat voelt goed. Ontspannen. Op een gegeven moment concentreer ik me om de handen van Janneke te volgen: waar gaan ze heen, dan moet ik me daarop concentreren en mijn lijf zo laten meewerken… Janneke: niet zo hard werken joh, laat mij maar en geef je eraan over. Ze voelde aan mijn lijf hoezeer ik mijn best aan het doen was. de 50 minuten vlogen om, ik was blij dat ik me redelijk, voor de eerste keer, kon ontspannen. opmerkelijk dat Janneke, zonder dat we erover hadden gesproken kon voelen waar mijn lichamelijke klachten zitten: mijn maag, rondom mijn keel…

Aan die zones besteedde ze extra aandacht. Ik ging volkomen ontspannen naar huis, heb die nacht als een roos geslapen en kom graag weer terug!

Dank je wel Janneke!

Cranio bij langere periode rugpijn

April 2013, Vrouw 42 jaar
Via een reguliere fysiotherapieverwijzing kwam ik bij Janneke Joosse. Naast fysiotherapie bleek ze ook zeer bekwaam in de craniosacraaltherapie. Voor mij een uitkomst. Na een lange zoektocht via huisarts en specialisten was zij binnen enkele weken in staat mij van langdurige klachten af te helpen. 

Created with Sketch.

Bij het buigen van mijn rug bij het eerste consult legde zij zonder enige twijfel de vinger op de pijnlijke plek “hier zit het.” Raak! Wat een verandering. Eindelijk iemand die begrijpt dat het lichaam meer is dan spieren, botten en zenuwen.

Twee belangrijke noties voor mij: bindweefsel zit overal in het lichaam en het zit er niet voor niets!

Lichaam en geest zijn één. De onderlinge relatie en wisselwerking zijn groot.

Janneke brengt het lichaam specifiek via de rug en het hoofd weer in balans en je bent er zelf bij!

Was het voorbestemd of toeval dat ik haar trof? Ik weet het niet maar ik ben er erg blij mee en wat ik wel weet: ik raad haar aan bij familie, vrienden en kennissen die lichamelijke klachten hebben. 

Contact